Erikoislasi

Kirkastettu ts. rautavapaa lasi

Tavallisessa float-lasissa on hieman vihertävä sävy, joka johtuu lasin sisältämästä raudan oksidista. Rautavapaasta lasista tämä on poistettu, minkä vuoksi lasi on erittäin kirkas. Rautavapaata lasia voidaan jatkojalostaa ja käsitellä kuten tavallista float-lasia.

Lyijylasit ts. säteilynsuojalasit

Lisäämällä lasiin lyijyä ja bariumia saadaan estettyä röntgensäteiden läpäisy. Lasi toimitetaan määrämittoihin leikattuna hiotuin reunoin. Materiaalipaksuudet 3,5-16 mm ja maksimikoko 1000 x 2000 mm.

Sanalux

UV-säteilyn läpäisevä lasi. Lasin paksuus on 4 mm ja levykoko ~1600 x 2200 mm. Käytetään muun muassa parvekelasituksissa, talvipuutarhoissa, viherhuoneissa sekä kylpylöissä. Lasi voidaan karkaista.

Piilopeili

Lasi, joka mahdollistaa läpinäkemisen ainoastaan toiselta puolelta. Tämä ominaisuus on mahdollinen vain silloin, kun valaistusolosuhteet ovat tarkkailtavan ja tarkkailijan välillä vähintään 7:1.

Lämmitettävät lasit

Kosteus, vedontunne ja kylmä pinta ovat tyypillisiä ei-toivottuja ominaisuuksia suurissa lasipinnoissa syksystä kevääseen Suomen ilmastossa. Sähkölämmitteinen lasi on tehokas ratkaisu näihin ongelmiin ja tarjoaa huomattavaa oleskelumukavuutta sisätiloihin. Kun kylmyys lasipinnoista häviää, ei tilan muun lämmitysjärjestelmän energiaa tarvitse käyttää tähän, milloin yleensä peruslämmityksen energiankulutus pienenee.

Lämmitettävä lasi

 • pitää kattolasituksen sulana ja kirkkaana läpi vuoden (kun lämmitettävä pinta on ulkopuolella)
 • estää kosteuden kondensoitumisen lasin pintaan
 • parantaa huomattavasti oleskelumukavuutta
 • on aina karkaistua turvalasia
 • ei eroa ulkonäöllisesti tavallisesta matalaemissiviteetti-lasista

Palonsuojalasit

Palonsuojalasien tarkoituksena on taata hyvä suoja liekkejä ja savukaasuja vastaan. Palonsuojalasit jaetaan kolmeen eri luokkaan: E-, EW- ja EI-luokka. Luokan jälkeinen numerosarja ilmoittaa palonsuoja-ajan (E30, EI60 jne.).

Palonsuojalasit ovat joko tasolaseja (alkaen 5 mm vahvuudesta), laminoituja laseja tai kaksinkertaisia eristyslaseja. Palonsuojalasia valittaessa tulee määritellä lasilta vaadittava luokka tai palonkestoaika. Palonsuojalasit toimitetaan aina tilaajalle määrämittaan valmistettuna. Minimi- ja maksimikoot ovat valmistajakohtaisia ja ne on syytä tarkistaa tapauskohtaisesti.

E-luokka (tiiviys)

 • ei liekkejä eikä kuumia palokaasuja palamattomalle puolelle
 • pumpulitukko ei saa syttyä
 • koekappaleen ulkopinnalla ei esiinny jatkuvia (yli 10 sekuntia kestäviä) liekkejä

EW-luokka (lämpösäteily)

 • kuten E-luokka
 • lisäksi lasielementin edestä mitattu lämpösäteily ei saa olla yli 15 kW/m2

EI-luokka (lämmöneristys)

 • lämpöä eristävä lasi
 • palamattomalla puolella lasin pinnan keskilämpötila saa nousta enintään 140 astetta pinnan alkulämpötilaa korkeammaksi

Ääneneristyslasit

Ääneneristävyys saadaan aikaiseksi käyttämällä eripaksuisia ja/tai laminoituja laseja sekä erisuuruisia ilmavälejä erityslasielementeissä. Eripaksuisten lasien sekä suuren ilmavälin käyttö eristyslasissa parantaa ääneneristävyyttä, yksinkertaisissa laseissa siihen vaikuttavat laminoinnin ja lasien paksuus.

Murronsuoja- ja luodinkestävät lasit

Murronkestävän lasin tarkoituksena on estää murtautuminen sisätiloihin ”tavanomaisin” keinoin kuten sorkkaraudalla tai tiiliskivellä lasi rikkomalla. Murronkestävän lasin rakenteena on kolminkertainen laminoitu turvalasi paksuilla kalvoilla. Lasirakenteen valinta riippuu luonnollisesti lasituskohteesta.

Luodinkestävän lasin tarkoituksena on suojata lasin takana olevia ihmisiä ja omaisuutta. Tarkoitukseen soveltuu ainoastaan laminoitu turvalasi. Luodinkestävän lasin rakenne koostuu useista erivahvuisista laseista ja PVB-kalvoista, mutta joskus myös polykarbonaattilevyjä käytetään yhdistelmissä. Luodinkestävät lasit on luokiteltu viiteen eriasteiseen luokkaan sen mukaan, millaisia aseita vastaan ne suojaavat. Luokkakohtaiset lujuuslaskelmat tarvittavasta lasirakenteesta tehdään aina tapauskohtaisesti.