Hionnat, poraukset ja kolotukset

Lasien ja peilien perustyöstöihin kuuluu reunojen hionta. Lopputuloksen perusteella hiontatyöstöt lajitellaan ao. luettelon mukaisesti:

TSH, teräväsärmähionta
Terävät särmät kevyesti hiottu, suora osa hiomaton. Leikkausjälki.

RRH, raakareunahionta
Särmät sekä reuna hiottu kevyesti tasaiseksi. Himmeä/karkea.

KRH, kiiltoreunahionta
Särmät hiottu 45°, reuna hiottu suoraksi ja tasaiseksi. Kiiltävä.

C-hionta
Reuna pyöristetty. Himmeä tai kiiltävä.

Jiiri-hionta
Reuna hiottu 45° vinoksi (esim. liimasaumaa varten). Himmeä tai kiiltävä. Vain paksuille laseille, pieni suora osuus jää toiseen reunaan.

Fasettihionta
Reuna ohennettu lasin toiselta puolelta n. 3 mm paksuksi. Fasetin leveys riippuu lasin paksuudesta ja tilaajan toivomuksesta. Fasettiosa kiillotettu, reuna raaka tai himmeä.

 

Huomioitavaa
Joillakin hiontamenetelmillä on rajoituksia materiaalipaksuuden ja/tai muodon suhteen. Henkilökuntamme neuvoo tässä asiassa lisää.

 

Reiät
Lasin poraaminen tehdään timanttipäällysteisillä onteloterillä lasin molemmin puolin reunasäröjen välttämiseksi. Tämän lisäksi porauslaite syöttää paineella jäähdytysnestettä terien läpi porattavaan kohteeseen. Reikien halkaisija voi olla 4 – 150 mm, tätä suuremmat tehdään yleensä leikkaamalla. Kolot tehdään poraamalla kulmiin reiät, minkä jälkeen kappale leikataan tai sahataan auki. Reunat ovat yleensä himmeitä.

 

Karkaisu
Jos porattu tai kolotettu lasi karkaistaan, on hyvä kysyä etukäteen henkilökunnaltamme ohjeita reikien koon ja sijoittelun suhteen, jotta lasi kestää karkaisuprosessin.

hionta-01